- Om autism
- Befintlig sida: Världsautismdagen
Världsautismdagen
Världsautismdagen infaller den 2 april varje år. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 2008 för att uppmärksamma och öka kunskapen om autism runt om i världen.
År 2022 uppmärksammade FN världsdagen genom ett digitalt event om inkluderande utbildning för personer med autism.
Läs mer om eventet:
"Inclusive Quality Education for All"

Så definieras autism utifrån styrkor
"The Discovery of Autism" är de kriterier som Tony Attwood och Carol Gray tagit fram för att lyfta autism utifrån en persons styrkor. Vilka förändringar skulle kunna uppstå om man definierar autism utifrån "upptäckt" i stället för diagnos, undrar de. Ta del av kriterierna som finns översatta till svenska på Autismforum.
Upptäcktskriterier för autism
Aktuella poddavsnitt från Funka olika

Autism och annan diagnos
Många som har autism har även ytterligare en diagnos. Podden Funka olika fördjupar sig i hur det kan vara att ha autism i kombination med adhd eller intellektuell funktionsnedsättning. I första avsnittet berättar Eric Zander om vad autism är.
Vad är autism?
Språklig sårbarhet
I två avsnitt tar podden Funka olika upp diagnoser som påverkar förmågan att tala: selektiv mutism och språkstörning. Föräldrar pratar om hur det är för deras barn och logopeder berättar hur man kan jobba med det.
Språklig sårbarhet - selektiv mutism och språkstörning

Tips för en enklare vardag
Söker du efter stöd som gör det lättare att förstå, minnas, planera eller kommunicera? I filmer och material ger behandlare på Habiliteringens resurscenter tips på hur du kan förenkla vardagen med hjälp av kommunikativt och kognitivt stöd. Inspireras av stöd och anpassningar som du kan tillverka själv eller köpa i butik.

Läsvärt om autism
Tidshjälpmedel och varierade arbetsplatser i skolan
Dagordning på tavlan, skärmar och lugnande färger. NPF-säkrade Kärrbrinksskolan i Huddinge ger tips som skapar studiero för alla elever, oavsett funktionsnedsättning.
Så NPF-säkrar du klassrummet
Kognitiva förmågor ökar med AI
Med hjälp av robotar kan barn med autism förbättra sina kognitiva förmågor. En förklaring är att de har lättare att interagera med en robot än med människor, enligt forskarna.
Robot effektivt hjälpmedel för barn med autism
Sömnprogram för barn och unga med autism
Att kunna somna och somna om på egen hand, och i sin egen säng – det är målet med sömnprogrammet för barn och unga med autism.
Så kan senare nattning förlänga sömnen
Bättre sömn hos föräldrar med autism
Sömnsvårigheter är vanliga hos personer med autism. Att dessutom vara förälder kan rubba sömnen ytterligare. Ta del av sömnråd på Habilitering & Hälsas webbplats Föräldrar med ASD.
Sömnråd för föräldrar med ASD

Boktips från Habilitering & Hälsas bibliotek
Bibliotekarie Helena Hallgren tipsar om nya böcker för föräldrar vars barn har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Boktips för föräldrar
Webbkurser från Habilitering & Hälsa
Scope – för unga med autism
Scope är en webbkurs för unga med en diagnos inom autismspektrumet. Om du är mellan 16 och 25 år kan du anmäla intresse.
Scope
Utforska autism - för vuxna med autism
Vill du lära dig mer om din autismdiagnos? Tycker du om att läsa och fundera på egen hand? Då kan webbkursen Utforska autism vara något för dig.
Information och anmälan till Utforska autism
Mindfulness
Habilitering & Hälsa ger kurser om mindfulness för vuxna med autism. Du kan antingen gå den digitala kursen I-Mindfulness eller gå kursen Mindfulnessbaserad stressreduktion på ett habiliteringscenter.
Mindfulness för vuxna med autism
Problembeteende - Autismcenter små barn
Webbkurs för vårdnadshavare till barn med autism födda 2015 eller senare. Kursen tar upp vad problembeteenden är, varför det uppkommer samt strategier för att få det att minska.
Problembeteende - Autismcenter små barn
Sömn - Autismcenter små barn
Webbkurs för vårdnadshavare till barn med autism födda 2015 eller senare. Kursen tar upp sömn och sömnstörningar samt strategier för att underlätta barnets insomning och uppvaknanden under natten.
Sömn - Autismcenter små barn
Fler kurser, grupper och föredrag inom Habilitering & Hälsa
Kurskatalog - kurser, grupper och föredrag
Kurser från Habiliteringens kurs- och kunskapscenter
Kurser från Autismcenter små barn
Kajsa Eldsten (illustration i topp))