Internationella autismdagen

Den internationella autismdagen infaller den 2 april varje år. Dagen instiftades av Förenta nationernas generalförsamling 2008 för att uppmärksamma och öka kunskapen om autism runt om i världen.

alt=””

FN uppmärksammar dagen med event

År 2023 har FN fokus på inkludering för alla och hur personer med autism bidrar – och kan bidra – i samhället, på arbetet, i konst och i beslutsfattande. "We are moving away from the narrative of curing or converting autistic people and instead focusing on accepting, supporting and including autistic people, and advocating for their rights", skriver FN. Den 2 april höll FN ett digitalt event, Transformation: Toward a Neuro-Inclusive World for All. 

Den internationella autismdagen, FN

Tony Attwood
Psykologen och författaren Tony Attwood. Foto: Susanne Kronholm

Funktion i fokus om autism

Vad gör Habilitering & Hälsa för barn och vuxna med autism? I Funktion i fokus nr 1 2023 berättar behandlare, patienter och föräldrar om habiliteringens insatser. Läs om ett startpaket för föräldrar till barn med matsvårigheter, digital habilitering och nya, effektiva gruppbehandlingar. Du möter också psykologen och författaren Tony Attwood som ägnat hela sitt yrkesliv åt att utforska och beskriva autism.

Läs tidningen som blädder-pdf eller beställ

Tema autism på habilitering.se

alt=""

Aktuellt på Autismforum

Få koll på energin

När man har autism kan det vara svårt att få energin att räcka till. Många använder all sin kraft för att klara vardagens sysslor och har inte ork för mer. En energikartläggning kan hjälpa dig att få koll på vad som tar mycket av din energi och vad som kan ge dig ny energi.

Energi och ork i vardagen

Möter du unga med autism i ditt arbete?

Vad är viktigt att tänka på i ett möte med en ungdom som har autism? Och vad behövs för att hen ska känna sig trygg och kunna delta aktivt i ett samtal? Diana Lorenz, kurator, ger tips och råd i boken Ungdomar med autism – att mötas i samtal.

Ungdomar med autism - att mötas i samtal (pdf)

 

Anna Backman

Podd om kompisar och fritid

Hur kan man hjälpa barn med autism att få en meningsfull fritid? Är det viktigt att ha aktiviteter utanför hemmet och skolan? Hör psykologen och forskaren Anna Backman i podden Funka olika.

Lyssna på Kompisar och fritid vid autism

Bella Berg

Lek och samspel i Funka olika

Lek är en viktig del i barns utveckling. Genom lek lär sig barnet samspel och nya färdigheter. I två program tar Funka olika upp hur man kan öva på detta med barn som har autism.

Lyssna på serien Lek och samspel

Är du förälder och har autism?

Föräldrar med ASD är en webbplats med fakta och råd som förenklar vardagen. Ta del av texter, filmer och quiz och hör föräldrar berätta om sina egna erfarenheter. 

Föräldrar med ASD – handbok för ett bättre familjeliv

 

Habiliteringens kurser om autism

Habilitering & Hälsa har flera kurser, grupper och föreläsningar för barn och vuxna med autism. Det finns även ett brett utbud av webbkurser, till exempel "Kognitivt stöd – en introduktion" och kursen "Diagnos – och sen då?" som ger övergripande information om vart du vänder dig för att få stöd.

Hitta din kurskatalog

 

alt=""

Faktafilm om autism

"Amazing Things Happen" (Alexander Amelines) är en animerad kortfilm som förklarar autism och hur det kan påverka livet. Filmen finns även översatt till svenska.

Amazing Things Happen (Youtube)

Autism kan uträtta stordåd (UR Play)

 

Publicerad: 2023-03-30

Fotograf/Illustratör: Illustrationer: Kajsa Eldsten