- Kommunikation och språk
- Samspel och sociala färdigheter
- Fungera i vardagen
- Problembeteende
- Psykisk hälsa
- Motorik och rörelse
- Skola och sysselsättning
- Stöd till anhöriga
- Kurser inom Habilitering & Hälsa
- Filmer om autism hos barn
- Undra - superhjälten för barn
- Podden Funka olika
- Materialet Stöd vid möten
- Stöd och insatser
- Fungera i vardagen
- Befintlig sida: Hjälpmedel för munnen
Hjälpmedel för munnen
På Mun-H-Center i Göteborg finns ett resurscenter för orofaciala hjälpmedel. Det är hjälpmedel för att äta och dricka, för mun- och tandvård och munmotorisk träning och stimulering.
Mun-H-Center är ett nationellt orofacialt kunskapscenter, där personalen är specialiserade på svårigheter med munnens olika funktioner. Personer med orofaciala problem som beror på en funktionsnedsättning eller sjukdom kan remitteras dit från hela landet. Där används metoder som tuseninlärning och tuggskola, och där bedrivs forskning och metodutveckling.
Behandlingskuddar kan ge patienterna stöd i tandläkarstolen. Tumle dentalkuddar är fyllda med små korn som formar sig efter kroppen och ger stabilitet för rygg, nacke, armar och ben. Bäst nytta gör det om man använder alla kuddarna. De görs både för barn och vuxna i stadigt bomullstyg som kan tas av och maskintvättas. De finns också med en yta som lätt kan torkas av med vatten eller desinfektionslösning.
Bitstöd ser ut som en fingerborg och används vid mun- och tandvård på personer som har svårt att gapa. Bitstödet avlastar trötta käkar, bidrar till att undvika skador vid ofrivillig sammanbitning och underlättar för den som utför munvården.
Munvinkelhållare används för att se tänderna då man ska hjälpa till med tandborstning. Barnet eller den vuxne behöver inte anstränga sig för att öppna munnen och den som hjälper till behöver inte dra i kinder och läppar för att se och komma åt ordentligt. Munvinkelhållaren används även vid tandbehandling.
Dubbeltandborste rengör in- och utsidor samt tuggytor samtidigt. Tandborstningen tar kortare tid och rengöringen blir effektiv. Dubbeltandborsten är till stor hjälp för personer som har kraftig kväljningsreflex eftersom den tar liten plats.
Muntork kan användas till att tvätta ur munhålan med om barnet eller den vuxne har svårt att ta bort matrester med tungan efter måltider.
Tandtråd, tandsticka och mellanrumsborste är vanliga hjälpmedel för att göra rent mellan tänderna, något som ofta blir bortglömt för personer med funktionsnedsättning.
Elektrisk tandborste är ett effektivt hjälpmedel för att borsta tänderna men kräver noggrann instruktion. Det tar inte kortare tid att borsta med den, men somliga tycker den gör borstningen roligare. Andra tycker det är obehagligt med ljudet och vibrationerna.
Bildstöd används för att påminna om att borsta tänderna och som stöd för hur man gör rent mellan tänderna eller sätter in munvinkelhållaren.