- Föräldrar med autism
- Sociala livet med barn
- Typiska situationer i familjelivetlivet
- Befintlig sida: Utvecklingssamtal
Utvecklingssamtal
Här beskriver vi praktiska detaljer och nyttan med utvecklingssamtal.
Praktiska detaljer
- De sker oftast dagtid.
- Det brukar stå på inbjudan hur lång tid samtalet ska vara.
- Om du inte kan komma den föreslagna tiden kan du försöka boka om.
- Oftast får du hem ett dokument med frågor innan samtalet som du och barnet ska ta ställning till. Ställ frågor till barnet utifrån frågorna och anteckna. Det är bra att välja en lugn tid. Både barn och förälder behöver vara förberedda inför samtalet. Om du inte får hem något dokument med frågor kan du be om ett.
- På mötet tar läraren oftast först upp barnets frågor och sedan skolans.
- Under mötet fyller lärare och förälder i en utvecklingsplan för barnet tillsammans med barnet .
Barnets perspektiv
För att barnet ska känna sig delaktig i sin utbildning är det viktigt att hen får feedback och möjlighet att ta upp frågor med läraren, med stöd av sin förälder.
Tänk på att ditt barn kan känna att det är en utsatt situation eftersom det bland annat är hen som ska utvärderas. Se till att vara lierad med ditt barn och tänk på att även skolan, lärare och hela utbildningssituationen ska vara med i utvärderingen.
Det är inte bra att använda samtalet till att kritisera barnet, försök att i stället vara ett stöd för ditt barn.
Socialt perspektiv
Barn tillbringar många timmar per dag i skolan. Det är därför viktigt att personalen får träffa barnets vårdnadshavare och får en chans att prata om hur det går för barnet. Skolpersonalen utgör en viktig del av barnets sociala nätverk och sammanhang.
Om något händer under skolåren är det lättare att ta kontakt med skolans personal om man redan är bekanta med varandra.
Tänk på
Det är viktigt att komma i tid till samtalet, så att det inte drabbar andra föräldrar och barn som kan ha samtal efter. Oftast är tiden mycket begränsad.
Behöver du prioritera mellan flera möten i skolan bör du välja utvecklingssamtalet framför föräldramötet.
Strategier
Det är bra att vara förberedd inför samtlalet genom att i förväg ha läst igenom och fyllt i de dokument med frågor som skolan kan ha skickat hem inför mötet. Men även om du inte hunnit förbereda dig bör du gå dit ändå. Har du frågor till läraren före eller efter samtalet, kan du till exempel ta kontakt via mejl.