Sömnträning för barn

Att barnet ska kunna somna och somna om själv i sin egen säng är målet för ett sömnträningsprogram för barn med autism som ofta ger gott resultat.

Barn mår bra av att kunna komma till ro och somna, och somna om, på egen hand i sin egen säng. Får man som familj vara utsövd på morgonen fungerar man också bättre som förälder. Ett träningsprogram kan hjälpa barnet och familjen att komma till rätta med sömnsvårigheterna.

Sömndagbok

För att ta reda på vilken sorts sömnproblem barnet har är en sömndagbok en god början. När lägger sig barnet? När somnar det? Om barnet går upp på natten, hur länge varar denna ”nattvandring”? När vaknar barnet? Sover barnet på dagen? Dagboken bör föras under två till tre veckor före träningen, under själva träningsperioden och en tid därefter.

Välj rätt tidpunkt

För att föräldrar ska ha ork att genomföra träningen måste de välja en period när åtminstone den ena av dem har möjlighet att ta igen förlorad sömn under dagen. I somliga familjer är jullovet eller semestern lämpliga träningstider, men för andra kan just det vara perioder när alla rutiner upphör, och det följaktligen är extra svårt att genomföra en träningsperiod. Det kan också vara knepigt att klara träning vid övergångarna mellan sommar- och vintertid, och det kan vara besvärligt med ljusa sommarnätter utanför fönstret. Vem i familjen som ska ta vilket skift är bra att komma överens om i förväg.

Ha rutiner

Det finns flera rutiner som är bra att utgå från när man ska genomföra ett träningsprogram.

  • Se till att barnet har ätit på kvällen, så att det inte är hunger som håller det vaket. Omgivningen ska se likadan ut när man vaknar som när man somnar.
  • Börja läggningsrutinerna en halvtimme före sovdags. Tvätt eller bad, borsta tänderna, läsa eller sjunga.
  • Låt barnet krypa ner i sängen tillsammans med ett ”sömnobjekt”. Sömnobjektet ska vara en sak som helt förknippas med sovande, till exempel en viss filt, gosedjur eller musikapparat.
  • Om barnet kommer upp, led tillbaka det och låt det lägga sig på nytt med sömnobjektet.
  • Väck barnet vid samma tid varje morgon, också på helgdagar.
  • Ingen sömn under dagen.

Rutiner kan växa till ritualer för vissa barn, därför är det bra om man kan variera detaljer för att motverka det. Samtidigt är det viktigt att inte göra undantag, låt inte barnet somna i förälderns säng och undvik att göra förändringar vid sjukdom.

Hur få barnet att ligga kvar?

Sitt bredvid barnets säng och ha det skönt utan att somna. Om barnet reser sig lägger du ner det igen – varje gång. Om det behöver föras tillbaka fysiskt, minska den fysiska kontakten steg för steg. Barnet ska somna utan att du håller i det. Med tiden flyttar man sin stol längre och längre bort från sängen, och så småningom ut ur rummet. På den platsen sitter man kvar ett bra tag.

Om barnet inte somnar på 10–15 minuter, låt det komma upp. Sängen ska bara förknippas med sömn. Hitta inte på något piggt och trevligt, utan snarare tråkigt och enahanda. Ge ingenting att äta. När barnet visar trötthetstecken lägger du ner det igen. Den vuxne måste hålla sig vaken så länge barnet inte sover.

Gör på samma sätt om barnet vaknar på natten och skriker eller kommer upp. För tillbaka barnet till sängen, se till att sömnobjektet finns där och sätt dig på stolen.

Träningens början och slut

Träningen börjar med att man lägger barnet senare än man brukar, till exempel mellan klockan 22 och 23 för att barnet ska hinna bli ordentligt trött. Sömndagboken visar ju när barnet brukar somna. Rutinerna ska ändå ta sin normala halvtimme. När insomningen fungerar kan tiden successivt förskjutas tillbaka. Om barnet har lätt för att somna men vaknar på natten, räknar man ut den totala sömntiden och siktar på att den ska infalla under natten när resten av familjen behöver få sova.

Om träningen inte leder till någon förbättring inom tre veckor är det bra att avbryta den. Det bästa är att under några veckor återgå till hur det var före träningen innan man gör ett nytt försök.

 

Tips för bättre sömn

  • Fysiska aktiviteter under dagtid.
  • Var ute i dagsljus, framför allt på morgonen (bra för produktionen av melatonin).
  • Undvik godis, choklad och läsk (särskilt cola) sex timmar före sömn.
  • Lätta kvällsmål gynnar sömnen. Inga måltider under natten.
  • Svalt och mörkt i sovrummet.
  • Lugna aktiviteter timmen före läggdags. Undvik eventuella konflikter, som att välja kläder till förskolan. Begränsa tv-tittande eller datorspel.
  • Säg nej till ”en saga till…” och liknande försök att förlänga läggningstiden.
  • Minska störande ljud i omgivningen (prova vitt brus – till exempel ”Sleep machine”-app).
  • Undvik att ta vissa mediciner på kvällen (Ritalin).
  • Låt inte barnet sova på dagtid. Om alldeles nödvändigt, bara cirka femton minuter.
  • Skapa trygghet, ge "verktyg" mot eventuella rädslor och oro.

Senast ändrad 2021-05-28

Granskare: Ulrika Långh, leg. psykoterapeut vid Habilitering & Hälsa, Region Stockholm